Pandemiden en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan sanayiciler Covid-19 sürecinde artan maliyetler karşısında dara düştü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayicilerin ana girdi maliyetlerindeki hızlı artışlar nedeniyle uyarıda bulundu.
Tuncay, “Küresel salgın haline gelen Covid-19 beraberinde dış talep daralmasını getirdi. Bu da zaten ithalata bağlı bir ekonomiyle üretim yapmaya çalışan sanayicileri oldukça etkiledi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yapılan açıklamaya göre; Mayıs, 2020’ de ara malı ve yatırım malı ithalatı toplam ithalatımızın yüzde 91,2’ sini oluşturdu ve ülkemizde toplam ihracatımızın da yaklaşık yüzde 80’ i ithal girdi ile yapılmaktadır. İthalata bağlılık, sanayicilerde kırılmalara neden oldu. Üretim politikalarının ihtiyaçlara göre revize edilmemesi halinde birçok sanayici kepenk kapatmak zorunda kalacaktır” dedi.
1 AYDA YEKDEM MALİYETİ NDE FAHİŞ ARTIŞ
Konuşmasının devamında Tuncay, sanayicilerin enerji maliyetlerinde tedbire gidilmemesi halinde üretimde hızlı düşüşlerin meydana geleceğini belirtti.
Tuncay, “ Döviz kurunda ki dalgalanmalar, iç pazarın daralması, girdi maliyetlerinin artması derken sanayiciler bir de enerji piyasasındaki hızlı artışla şok yaşadı. Elektik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün 2020 yılı verilerine göre; Türkiye’ de enerjiyi en fazla tüketen kesimin başında yüzde 78,7 ile sanayi sektörü geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ise sanayi kollarında toplam üretimdeki enerjinin payı yüzde 10 ile yüzde 60 arasında seyrediyor. Kısacası üreticiler için enerji maliyetleri önemli bir pay oluşturuyor. EPDK tarafından tedarik edilen birim enerji miktarı başına Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti; Mart 2020’ de 96,83 TL/MWh öngörülürken Nisan 2020 döneminde 233,31 TL/MWh olarak gerçekleşmiştir. Buna göre; Enerji birim fiyatları içerisindeki YEKDEM maliyeti %141 artış göstermiştir.
Bu nedenle örneğin Anadolu OSB’de yatırımcılarımıza yüzde 20 zamlı elektrik faturası yansıtmak zorunda kaldık” diye konuştu.
KRİZLE SONUÇLANMASIN
Tuncay, sözlerini şöyle sonlandırdı:
Pandemi ile meydana gelen ekonomik daralmaların akut yükü üreticilerin omuzlarından alınarak dengeli bir büyümeye gidilmelidir. Devletimiz, bir an önce katma değerde en yüksek payı olan üretim sektörünü önceleyen ekonomi politikalarını uygulamaya almalıdır. Ekonomimiz bütçe açığı, kemikleşen işsizlik, batık kredi riski, cari açık büyümesi, çift haneli enflasyon gibi bir dizi sorun biriktirse de üretim politikalarında iyileştirme ile bunların da üstesinden gelebilecektir.