ANADOLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi, OSİAD üyeleri tarafından 1997’de küçük ölçekli işletmelerin, orta ve büyük ölçekli firma olabilmeleri ve daha iyi fiziki şartlarda üretim yapabilmeleri için OSİAD Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin kurulmasıyla hedefleri yolunda ilk adımını atmıştır.
OSİAD Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi 50 yıllık kalkınma planı çerçevesinde; Temelli Alcı-Malıköy mevkilerinde arazi satın alarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurmuş ve organize sanayi bölgesi kurmak için ilk girişimini yapmıştır.
1998 tarihine 98 ortağın toplam 178 bin TL sermayesi ile bir ‘güç birliği’ şirketi olan OSİAD A.Ş. kurulmuştur. Bu güç birliği ile ivme kazanan inançlı yatırımcılar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Temelli-Malıköy mevkiinde 4500 hektarlık sanayi alanının tam kalbinde 633 hektarlık alanda yer seçimi işlemlerini tamamlayarak, 31.12.2002 tarihinde 210 sicil numarası ile 410 hektarda organize sanayi bölgesi kurma yetkisi alınmıştır.
Kuruluşunun ardından arsa tahsisleri, kamulaştırma ve altyapı çalışmalarını hızla sürdüren Anadolu OSB, 2012 itibariyle üretime geçen firmalarıyla hızla yükselmeye devam etmektedir.
Anadolu OSB’nin elektrik, su, doğalgaz ve kanalizasyon altyapısı her sanayi parselinde bağlanmaya hazır haldedir. Bütün altyapısı kaldırımların altındadır. Sorun çıktığında onarım çalışmaları, yolları etkilemeyecek biçimde tasarlanmıştır.
Anadolu OSB, fabrikalarından önce yeşil alanlarını kurmuş ve caddelerini, sokaklarını, ağaçlarla donatan bir sanayi bölgesidir. Kaybolmak üzere olan Uyuz Gölü’ne yağmur suları ile can suyu vermiş ve etrafını 10’dan fazla türden 7 bin 500 ağaçla korumaya almıştır. Fabrikalarından önce gerilim hatları boyunca badem ağaçları dikerek, geliriyle eğitime destek olmaktadır.
Kurtuluş Savaşı’nda Malıköy, hayati öneme sahip görev üstlenmiş bir bölgedir. 1921 Sakarya Meydan Savaşı sırasında havaalanı, hastane, asker ve teçhizat aktarma noktası olarak kullanılmıştır. Kurtuluş mücadelesinin dönüm noktası olan tarihler, Anadolu OSB’nin cadde ve sokaklarındaki isimlerde yaşatılmaktadır. Ayrıca 1915’de Çanakkale Savaşı’nda Ankara’nın her yanından kaybedilen 1764 şehidin isimleri, Çanakkale Şehitleri Anıtı’nda ölümsüzleştirilmiştir. Bu anıt, Çanakkale dışında kurulan ilk şehitler anıtıdır.
Anadolu OSB, alanında uzman ve marka olmuş firmaları bünyesinde toplamış bir organize sanayi bölgesidir. Makine, elektrik, cam, kağıt, plastik, gıda, demir, metal, çelik, inşaat, sağlık alanında pek çok büyük firma, bölgedeki yerini almış hızla çalışmaya başlamıştır. Bölgeye özellikle enerji, bilişim ve bilgi saklama merkezlerinin ilgisi dikkate değerdir. Hepsi modern, çevreye duyarlı bir ortamda, üretimi ve hizmeti tercih eden ulusal çapta büyük firmalardır. Anadolu OSB İleriyi gören planlı sanayileşmenin, kayıtlı ekonominin en iyi örneklerindendir.
Anadolu OSB, azim, doğa, sanayi ve yenilikçi ruhun buluştuğu, üretim ve eğitim taarruzunun başlatıldığı, geleceğin üretim tarzına örnek olduğu yerdir.